05/04/2023 - Blog 3 Uitdroging

Foto:Judith Judith Beurskens is Verpleegkundig Specialist op de afdeling Maag, Darm en Leverziekten van het @Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Daar doet zij onderzoek naar het zelf thuis meten van urinemonsters door patiënten met ernstig darmfalen. In een aantal blogs vertelt Judith over haar ervaringen met deze ‘Point-of-Care’ metingen tijdens dit onderzoek.

“De vochtbalans bij patiënten met ernstig darmfalen kan snel veranderen,” licht Judith toe. “Een griepje of andere ziekte kan al een disbalans veroorzaken. Maar ook bij warm weer. Bij een temperatuur boven de 25 graden gaan mensen transpireren. Dus ook mensen met een high output stoma die veel patiënten met ernstig darmfalen hebben. Dan hebben ze zonder meer een halve liter extra vocht nodig. Maar misschien wel meer.”

Als patiënten thuis zelf urinemonsters kunnen meten, hebben ze een beter inzicht over hun natriumbalans. “Hebben ze bijvoorbeeld hoofdpijn dan kan dat duiden op een beginnende vorm van uitdroging. Nu wachten patiënten nog vaak te lang om een urinemonster te laten onderzoeken. En als de uitslag van de labtest ook nog enkele dagen op zich laat wachten, is er vaak al sprake van een ernstiger vorm van uitdroging. Dan moet er echt veel gedaan worden om de balans weer terug te krijgen," legt Judith uit.

Toen Judith in 2014 op deze afdeling begon, was ze veel bezig met het versturen van briefjes aan patiënten die klachten meldden, om urine te laten bepalen. Als de lab uitslag dan na enkele dagen binnenkomt, is de hele situatie rond de patiënt al weer achterhaald. Dat kan omdat deze extra vocht heeft ingenomen of juist nog meer vocht is verloren.

"Op dit moment weten we niet precies per patiënt aan te geven hoeveel vocht ze per dag in moeten nemen. Misschien kun je wel gewoon met één dag een halve liter meer of minder extra vocht, het allemaal veel beter managen," was de gedachte van Judith hierover. Maar dan moet je wel sneller weten of en hoe je bij kunt sturen. "Toen ben ik maar eens wat gaan zoeken op internet en kwam ik bij FISIC uit. Op dat moment werden metingen uitgevoerd voor het monitoren van zoutarme diëten bij mensen met een hoge bloeddruk. De gedachte was door een terugkoppeling te geven op de zoutinname van het eten de bloeddruk te kunnen verlagen en daardoor hart en nierschade te voorkomen. Ik heb toen met Steven Staal gebeld en gevraagd of het ook mogelijk was om juist lage natriumwaarden te kunnen meten."

Samen met de Medische Faculteit Utrecht is toen door Fisic onderzocht of ook lagere natriumwaarden met de Medimate zijn te bepalen. De resultaten van die testen waren goed. Alle reden voor Judith om intern op zoek te gaan naar financiële middelen voor een project om de metingen van natriumwaarden met de Medimate in de praktijk uit te voeren bij patiënten met een high output stoma.

Dat resulteerde in een ‘Betaalbaar Beter’ project vanuit het Radboud UMC samen met zorgverzekeraar VGZ. Daarbij wordt gezamenlijk gekeken naar innovaties, die de zorg beter en goedkoper maken. Beter voor de patiënt en beter voor de maatschappij dus.

Lees meer over haar ervaringen in dit artikel.