03/11/2022 - Detectie uitdroging

Het meten van lithium- en kreatininewaarden in het bloed van mensen met een bipolaire aandoening die lithiummedicatie krijgen voorgeschreven, is op dit moment de meest bekende toepassing van de Point-of-Care device van Fisic - Medimate

Minder bekend zijn het meten van urinemonsters en andere bloedwaarden op locatie. Ook omdat deze nu nog in een onderzoek of pilotfase worden uitgevoerd zoals bij forensisch onderzoek en de vroegtijdige detectie van uitdroging bij totale parenterale voeding.

Voor dit laatste wordt onderzoek gedaan bij het Radboudumc waar een van de twee Nederlandse gespecialiseerde Totaal Parenterale Voeding centra is gevestigd.

Bij dat onderzoek zijn Judith Beurskens (Verpleegkundig Specialist) en haar collega’s Nicole Buters-Ambrosius, Miranda van Berkel, Dr. Getty Huisman - de Waal en Geert Wanten betrokken.   Judith is enthousiast over dat onderzoek, laat ze in een vraaggesprek weten. Het levert de behandelaars al heel veel inzichten op over de vochtbalans bij mensen met een high output stoma. Hierdoor kunnen de behandelaars al veel beter dan voorheen advies geven over de dosering bij vochtinname.

Belangrijk om een te hoog vochtgehalte of juist uitdroging te voorkomen. Dat laatste is al zeker een aantal keer tijdens de eerste onderzoekfase voorgekomen. Waardoor ook voorkomen werd dat patiënten opgenomen hoefden te worden in het ziekenhuis.   Een ander positief effect is dat patiënten die mee hebben gedaan aan deze fase van het onderzoek, ook zelf beter leerden omgaan met hun vochtbalans. Door direct thuis urine te meten en de resultaten door te spreken met behandelaars.

Hierdoor leerden ze ook zelf beter inschatten wat signalen van hun lichaam betekenen en hoe daarop te reageren. Het levert veel meer zelfregie op. Met als resultaat: een verbeterde kwaliteit van leven van de patiënt en minder contacten met behandelaars die niet strikt noodzakelijk zijn.

Alle reden voor Judith en haar collega’s om een vervolgstudie te doen naar de effecten van de mogelijkheid voor patiënten om zelfstandig urinewaarden te kunnen meten wanneer ze hier aanleiding voor voelen.   En voor ons om de komende tijd meer aandacht aan de toepassing van de Medimate bij Totale Parenterale Voeding te besteden.

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en informatie over onze POCT device? Volg dan de bedrijfspagina van Fisic - Medimate op LinkedIn.