29/03/2022 - Bipolariteit & muziek

Foto:WorldBipolarDay Bipolaire stoornis en muziek. Het is het thema voor de activiteiten van het Kenniscentrum boor Bipolaire Stoornis. (Kenbis) en daaraan verbonden instellingen dit jaar op World Bipolar Day (30 maart). Mooi dat er steeds meer aandacht komt voor bipolariteit en de gevolgen ervan. Voor therapieën die helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten.

En ook voor de talenten van mensen met een bipolaire aandoening zoals Ralph Kupka (voorzitter KenBis), Henk Mathijssen (voorzitter Plusminus) en de voorzitter van de werkgroep World Bipolar Day Bart Geerling (GGZ Dimence) vertellen in een gezamenlijke aankondiging van de activiteiten op 30 maart 2022. Hoe muziek precies werkt in het herstelproces? Laat je daar verder over informeren tijdens één van de events die op World Bipolar Day worden georganiseerd. Via deze link naar de post van KenBis over de activiteiten op World Bipolar Day 2022 vind je meer informatie hierover.

Met muziek wordt ook al met regelmaat aandacht gevraagd voor bipolariteit en behandelmethoden. Zoals in het nummer ‘Lithium’ van de grungeband Nirvana. Dat ingaat op de lithiummedicatie van frontman Kurt Cobain en zijn haat/liefde relatie hiermee. Want uit de tekst valt op te maken dat Cobain bewust was van een goede therapietrouw.

Een belangrijke reden om grote schommelingen in de lithiumspiegel te voorkomen. Omdat deze niet alleen grote invloed hebben op de stemming van mensen die deze medicatie gebruiken. Maar ook omdat een te hoge spiegel tot ernstige en onomkeerbare klachten kan leiden. Het regelmatig meten van de lithiumspiegel is dan ook een goede methode om die klachten te voorkomen. En zelfs om therapietrouw te bevorderen. Het meten op locatie met de Fisic Medimate POCT of zelftest biedt hiervoor prima mogelijkheden. Juist ook omdat metingen met of zonder afspraak op een prikpost of laboratorium uitgevoerd kunnen worden door behandelaars. Die vervolgens binnen enkele minuten na de meting de uitslag hebben en direct kunnen doorspreken met hun patiënt.

We praten je graag bij over deze voordelen en de metingen met onze Point-of-Care device tijdens een webinar dat we regelmatig organiseren.

Meer informatie over de webinars