Recent kwam een remasterde versie uit van het album ‘Nevermind’ van de Amerikaanse grungeband Nirvana van frontman Kurt Cobain. Dit album verscheen in 1991. De 30ste ‘verjaardag’ ervan kennelijk een mooie aanleiding voor een heruitgave.
Waarom we dit album hier benoemen? Vanwege de song met de titel ‘Lithium’. Daar hebben we wat mee bij Fisic. Met name vanwege metingen van lithium en kreatinine die je met onze Point-of-Care device op locatie kunt doen. De uitslag kan dan direct met patiënten besproken worden. Dat leidt tot een hogere mate van therapietrouw en daarmee tot meer stabiliteit en kwaliteit van leven van patiënten.
Het nummer van Nirvana is een verwijzing naar de bipolaire aandoening van Cobain en zijn ‘haat/liefde’ relatie met lithium. Want uit de tekst kun je opmaken dat Kurt Cobain heel goed wist dat naleving van de juiste lithiummedicatie kritisch is. Het nummer staat al enkele jaren in de Top-2000 en dit jaar op plaats 257. Het is donderdag 30 december te beluisteren tussen 23.00 en 24.00 uur.
Natuurlijk is het ook te vinden op Spotify en YouTube.
Op zich bijzonder dat Cobain in 1991 in dit nummer zo openlijk zijn bipolariteit en lithiummedicatie aan de orde stelde. Want je uitspreken over je geestelijke gezondheid is zelfs anno 2021 nog niet vanzelfsprekend, zoals blijkt uit de documentaire #Uitdeschaduw die Hanna Verboom recent maakte over haar bipolariteit.
Het nummer Lithium van Cobain is overigens door diverse formaties gecoverd. Google maar eens op ‘Lithium – Nirvana’. Je vindt onder meer een indrukwekkende uitvoering uit 2007 door de 23 bandleden van de Amerikaanse symfonische popgroep ‘The Polyphonic Spree’. Beluister ook de vrolijk klinkende versie van de Jamaicaanse Little Roy (2011) die – hoe kan het ook anders – reggae-achtig aandoet. En de fraaie pianoversie van het nummer uitgevoerd door de Franse pianist/componist Maxence Cyrin (2009). Het beluisteren waard.
Of al die covers ook echt vanuit een betrokkenheid bij mensen met een bipolaire aandoening en lithiummedicatie zijn opgenomen, blijft ook voor ons een vraag. Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor bipolariteit. Zoals in de spionageserie Homeland waar de hoofdpersonage Carrie Mathison een bipolaire stoornis heeft en ook lithium gebruikt. En in het toneelstuk dat Roos Schlikker schreef: ‘Moeder van Glas’
We komen op al die vormen van aandacht voor bipolariteit – en lithium medicatie – zeker nog wel een keer op terug.
Maar eerst Kerst en Oud & Nieuw. Met dus het nummer Lithium van Nirvana in de Top-2000.
We wensen je heel Fijne Kerstdagen en een mooi en gezond 2022!!!