19/10/2021 - PlusMinus artikel

Foto: Artikel pagina 1 Plusminus.

Thuis je bloedsuiker meten voor patiënten met diabetes is de gewoonste zaak van de wereld. Voor mensen met een bipolaire aandoening met lithiummedicatie ligt dat voor het meten van de waarden daarvan anders. Die hebben nu doorgaans nog een verwijzing nodig voordat hun lithiumspiegel en nierfunctie (Kreatinine) kan worden gecontroleerd. Vervolgens moeten ze een paar dagen wachten op de uitslag.

Point of care meting

De point of care meting met de Medimate brengt hier verandering in. Josien Gerritsen schreef hierover in PlusMinus – hét magazine voor patiënten met een bipolaire aandoening – in de september-uitgaven 2021.

Ze ging ervoor in gesprek met Jolanda. Een patiënt die in een pilot de Medimate twee jaar lang thuis heeft getest. Voordat ze deze pilot startte heeft ze overwogen haar lithiummedicatie te stoppen. Tijdens de testperiode heeft ze ervaren hoe ze met kleine aanpassingen in haar medicatie zelf meer regie weet te behouden over de kwaliteit van haar leven.

Ook sprak Josien voor dit artikel met gespecialiseerd ggz-verpleegkundige Ingrid Knipping over haar ervaringen met de Medimate in ambulante (ouderen) zorg.

En met Steven Staal, directeur van Fisic. Het bedrijf dat de Medimate ontwikkelde en nog steeds bezig is met het kunnen meten van meer bloedwaarden vanuit een vingerprik bloed. En dat alles op locatie en zonder tussenkomst van een laboratorium.

Het hele artikel is hier te lezen.